border border border
border
    2024 Március 28, Csütörtök  
border border
flower image

 Appendix kiadó 

"Matematikus a XX. század viharaiban."

border border
arrow
   Könyveink > Szépirodalmi könyvek> Delatyni házunktája
border border
Menü
 
Belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
 
Rounded Corner: Top-left Rounded Corner: Top-right

Kapcsolat:

Románia
540037 Marosvásárhely Gh. Sincai utca 15

editura@appendix.ro
mobil: +40722255449
tel: +40-265-267081

Rounded Corner: Bottom-left Rounded Corner: Bottom-right
 


borito  
Dáné Tibor
Delatyni házunktája
Sorozat: Tatárhágó előtere
Kategória: láttamtánc
ISBN: 973-76470-5-4
Méret: 19 cm x 12 cm
Oldalak száma: 300
Kötés: puha
Ára: 16,- RON
 

Rendelje meg a könyvet Online:
Db. könyv          
 

A Szerző ajánlata:

Dáné TiborA Tatár-hágó előtere tulajdonképpen zsurnalisztikai megjelölése annak a területnek, amelyet az Erdős-Kárpátok és a Delatynnál előbb keletnek, majd vagy harminc-negyven kilométerrel arrébb délnek forduló Prut határol. Ennek a térségnek a közepe táján, szemben Kolomeával rendezkedett be védelemre a mi hadműveleti egységünk, a 25. gyaloghadosztály. Az emlékek folyását, valamiképpen szabályozni kell, mert áradásukat megállítani lehetetlenség. Én is megpróbáltam és igyekeztem feltörő emlékeimet mederbe szorítani, de azok minden szokványos irodalmi formának ellenálltak. Nem lehetett, mint az eposzokat énekekre bontva előadni és a regényeknél szokásos fejezetekre tagolás rendjét is áttörték. Végül is minden előre eltervezett ráncbaszedés alól kirakoncátlankodták magukat, és a legősibb elbeszélésmódhoz, a láttamtánchoz szorítottak. Hál'istennek! Mert jól éreztem magam ebben a "műfajban".

A háborús visszaemlékezés kikerülhetetlenül a hadviselt veterán örök beszélgetési témája marad: a személyes túlélés diadal érzetének és a borzalmak átélésének sajátos misztikuma vagy csak „mixtum composituma”... Sokmilliós, sok tízmilliós „láttamtánc”.

Olvasóimtól – a mindig megértő és nyájasnak remélt olvasótól – szíves elnézést kérek, amiért elmulasztom, hogy a háborús akciófilmekkel versenyre keljek, nem „fegyvert s vitézt éneklek”.

Éppen mikor huszonegyéves lettem, gyürkőztünk neki, hogy mint a második világháború magyar végjátékában szerephez jutó, legkülönösebb összetételű és talán a legjobban felfegyverzett magyar gyaloghadosztályának, a 25.-nek, híradó zászlóaljában bajtársaimmal együtt megtegyük, amit a nemzet felfegyverzett és felesküdött fiaitól akkor elvárt.

Ha a nyugat-kelet irányú folyószakasz bal partján hepehupázó dombvidékből még egy tíz kilométeres sávot is hozzácsapunk az imént megjelölt területhez, lényegében meghatároztuk azt a vidéket, amelyet valószínűleg a Magyar Távirati Iroda valamelyik hadijelentésében neveztek először a Tatár-hágó előterének. Pedig huszonegyedik születésnapomon vadonatúj angyalbőrbe bújtatott emberek sokasága vett körül. Rajtam is új angyalbőr feszült, rajta a híradók szilvakék parolija díszlett.

go to top A lap tetejére go to top
border borderborder border
 
© 2007 Appendix kiadó - appendix.ro (v1.0)
 
border border
border